<br />
<b>Notice</b>:  Trying to access array offset on value of type int in <b>C:\home\site\wwwroot\wp-content\themes\rdc\includes\page-intro.php</b> on line <b>91</b><br />
11 november 2021

Update marktnieuws november

In deze nieuwsupdate informeren wij je halverwege de maand iets uitgebreider over de ontwikkelingen in de markt, noviteiten in het AutoMotive Dashboard portaal en de beschikbare data.

Deze keer zoomen we in op de ontwikkelingen in nieuwverkopen en EV’s.

 

Samenstelling nieuwverkopen veranderd

Het gaat niet goed met de verkoop van nieuwe personenwagens in Nederland. YtD zijn er 20.000 minder verkocht dan vorig jaar, een daling van ruim 7%.

Wat opvallend is bij de nieuwverkopen, is de samenstelling hiervan uitgesplitst naar brandstofsoort. Waar YtD in 2019 nog ruim 75% van de verkopen benzine was, is dat dit jaar slechts 50%. Een andere grote daler is diesel; in 2019 had diesel nog een marktaandeel van 8%, in 2021 is dit geslonken naar slechts 1,5%. Dit verlies in marktaandeel wordt grotendeels overgenomen door hybride voertuigen, die in 2019 nog slechts 8% marktaandeel hadden en in 2020 al ruim 33%.

Nieuwe merken betreden de markt

Steeds meer Chinese merken betreden de Nederlandse markt. Chinese producenten produceren doorgaans alleen elektrische en hybride voertuigen. In 2021 zijn er al minstens 3 nieuwe partijen op de markt gekomen.

Een mooi voorbeeld van een nieuwkomer is Lynk & Co. Sinds zij in april de eerste auto’s in Nederland inschreven, hebben ze al ruim 1.800 hybride voertuigen geregistreerd. Andere nieuwkomers, waaronder Aiways en Jac, hebben nog een lager verkoopaantal.

EV-occasionverkopen in de lift

EV’s worden steeds populairder op de occasionmarkt. Waren er vorig jaar YtD pas 10.000 verkocht, dit jaar zijn dat er 26.000; een stijging van ruim 145%. Door deze

stijging zien we de voorraadaantallen ook dalen gedurende het jaar. In 2019 en 2020 was de voorraad EV’s redelijk stabiel, maar dit jaar zien

we, vooral in de afgelopen twee maanden, een stevige daling. Of dit problemen op gaat leveren is nog maar de vraag: er zijn nog steeds genoeg voertuigen in voorraad. Ook zien we doorgaans dat er aan het eind van het jaar veel auto’s in voorraad genomen voor de voordeligere bijtellingstarieven. Opvallend is dat ondanks de hogere verkoopaantallen het gemiddelde aantal stadagen nagenoeg gelijk blijft.

Meer details? Sneller inzicht?

Automotive Dashboard biedt inzichten tot op postcodeniveau, ingedeeld naar jouw verkoopregio’s. De module Autometer is zelfs dagelijks up-to-date. Wil je meer weten over marktinformatie? Wil je vaker, meer, gedetailleerdere informatie, toegesneden op jouw organisatie? Neem contact op met onze adviseurs!

Heb je een vraag of opmerking,
of ben je op zoek naar advies?
<br />
<b>Notice</b>:  Trying to access array offset on value of type int in <b>C:\home\site\wwwroot\wp-content\themes\rdc\footer.php</b> on line <b>34</b><br />
Bel ons

Op werkdagen van 8:00 tot 17:30 uur kun je ons telefonisch bereiken.

020 - 644 55 53
Stuur een mail

Op de eerstvolgende werkdag neemt een medewerker van de servicedesk contact met je op over jouw bericht.

servicedesk@rdc.nl