<br />
<b>Notice</b>:  Trying to access array offset on value of type int in <b>C:\home\site\wwwroot\wp-content\themes\rdc\includes\page-intro.php</b> on line <b>91</b><br />
06 april 2020

#3 Impact corona op de marktcijfers

Afgelopen week berichtten we al dat de automotive sector verschillende patronen liet zien voor wat betreft de aftersales (stijgend) en de sales (dalend). Het dalende verkooppatroon binnen Gebruikt zet zich verder door. De piek in werkplaatsbezoeken van de vorige weken houdt niet aan.

In deze nieuwe update gaan we ook in op enkele regionale verschillen.

Werkplaatsactiviteiten

De aantallen APK-keuringen en tellerstandmeldingen liggen onder die van voorgaande week (-8% en -16%). Als we naar heel maart kijken met het oog op het seizoenpatroon versus 2019, dan zien we een sterke impact, ook regionaal.

Het aantal APK-keuringen Personenwagens in Nederland in maart ligt 10% boven het aantal van vorig jaar. In Noord-Brabant zien we zelfs een 15% stijging.

 

(Schaal aangepast vanwege visueel effect)

We kunnen vaststellen dat de afgelopen periode een bovengemiddelde aantal werkplaatsbezoeken opleverde, dankzij de lockdown.

Op zich fijn dat er op het eerste oog ook positief nieuws is, maar deze onderhoudsmarkt (APK of een beurt) is niet vergelijkbaar met een te consumeren product. Want nu een bezoek, betekent dat in de komende twee tot drie maanden de reeds uitgevoerde APK of beurt niet meer hoeft te gebeuren.

Je mag dan verwachten dat we hier – op beperktere schaal in automotive – een ‘wc-papier’ verkooppatroon zien; de dip komt na de piek.

Verkoopactiviteiten personenauto’s

Terwijl we de eerste twee maanden in 2020 nog zeer sterk begonnen versus 2019, is de daling in maart 2020 wel erg duidelijk. (noot: deze tenaamstellingsregistraties zijn het effect van een aankoop in de showroom enkele weken ervoor)

Afgelopen week werden er BtC per dag nog 2.229 auto’s tenaamgesteld. Dat is 7% minder dan voorgaande week, en het is maar liefst 35% onder het dagelijks gemiddelde in de afgelopen drie maanden.

Als we de maand maart willen vergelijken, dan zien we versus januari -20%, en versus maart 2019 -14%. Inzoomend op Noord-Brabant zien we niet een versterkt regionaal verschil, zoals we dat wel zien in de APK’s.

(NB: registratie per regio gebaseerd op postcode van de voertuig eigenaar, niet van het autobedrijf)

Afgelopen maand werd de Individuele Import zwaar geraakt door de crisis vanwege de RDW-keuringen. Dit is duidelijk zichtbaar in de cijfers; het aantal gekeurde voertuigen is in de maand maart bijna gehalveerd.

 

Contactloos ondernemen en cijfers

RDC helpt haar klanten volop met contactloos ondernemen. Tevens voorzien we de brancheorganisaties van objectieve marktcijfers en specifieke analyses over de impact van corona.

Meer details? Sneller inzicht?

Automotive Dashboard biedt inzichten tot op postcodeniveau, ingedeeld naar jouw verkoopregio’s. De module Autometer is zelfs dagelijks up-to-date.

 

Heb je een vraag of opmerking,
of ben je op zoek naar advies?
<br />
<b>Notice</b>:  Trying to access array offset on value of type int in <b>C:\home\site\wwwroot\wp-content\themes\rdc\footer.php</b> on line <b>34</b><br />
Bel ons

Op werkdagen van 8:00 tot 17:30 uur kun je ons telefonisch bereiken.

020 - 644 55 53
Stuur een mail

Op de eerstvolgende werkdag neemt een medewerker van de servicedesk contact met je op over jouw bericht.

servicedesk@rdc.nl