Wat is uw bedrijfstype? Welk procestype zoekt u?

RDC onderzoekt datalek – update 28 maart

RDC Nieuws 28 maart 2021

Op woensdag 24 maart vernamen we dat er op internet voertuig- en persoonsgegevens te koop stonden die mogelijkerwijs afkomstig zouden zijn van RDC. Uit het onderzoek dat wij direct opstartten, bleek dat de gegevens inderdaad tot RDC te herleiden waren. We hebben afgelopen dagen dag en nacht doorgewerkt om te achterhalen hoe het kan dat de gegevens die afkomstig waren uit onze tool CaRe-Mail, buiten ons domein terecht zijn gekomen.

Zoals eerder gemeld hebben wij op basis van onze security-loggegevens geen aanwijzingen gevonden dat er sprake is geweest van een hack op ons netwerk. Om hier zeker van te zijn, hebben de cybersecurity-experts van Fox-IT dat uitvoerig getoetst door middel van onder andere een pentest (penetratietest) die eventuele kwetsbaarheden van de CaRe-Mailomgeving aan het licht moest brengen. Het forensisch onderzoek heeft vooralsnog geen sporen van een hack aangetoond. Daarnaast zijn er een aantal inzichten naar boven gekomen die ons dichterbij de daadwerkelijke oorzaak van dit datalek brengen. Helaas kunnen wij hangende het onderzoek nog niet aangeven wat dit concreet betekent. Wij zetten het onderzoek met Fox-IT door om achter de oorzaak te komen.

Om er zeker van te zijn dat er geen nieuw datalek ontstaat, hebben we samen met Fox-IT voor de hele RDC-omgeving ‘verhoogde dijkbewaking’ ingevoerd. Zo hebben we onze omgeving nog veel verder dicht gezet dan al het geval was om zo veel mogelijk veiligheidsrisico’s te elimineren.

Jan-Willem Gefken (directeur RDC): ‘We zijn hier enorm van geschrokken. Sinds woensdag zijn we met man en macht aan het werk om ervoor te zorgen dat we de overlast voor onze zakelijke klanten en hun klanten zoveel mogelijk beperken. Wij zijn met hen in contact en proberen hen zo goed mogelijk bij te staan. Het moge duidelijk zijn dat we er alles aan doen om de onderste steen boven te krijgen. Zodra we meer informatie hebben, zullen we die met alle betrokkenen delen.’

Heeft u vragen? Bekijk dan onze pagina met de meest gestelde vragen en antwoorden. Staat uw vraag daar niet bij? Neem dan contact op met onze servicedesk op 020-644 55 53.

Delen via