Wat is uw bedrijfstype? Welk procestype zoekt u?

Helft zakelijke rijders schakelt ADAS-systemen soms of altijd uit

Marktnieuws 24 september 2018

Verkeersveiligheid is een actueel onderwerp. In het Nationaal Zakenauto Onderzoek 2018 wordt daaraan uitgebreid aandacht besteed. 70% van de zakelijke rijders rijdt regelmatig te hard, een derde geeft aan dat het lastig is om de smartphone te negeren en 88% vindt zichzelf een veiligere weggebruiker dan gemiddeld.

Er staan berijders van een auto steeds meer hulpmiddelen ter beschikking die helpen om zo comfortabel en veilig mogelijk aan het verkeer deel te nemen: deze zogenaamde rijtaakondersteunende systemen of ADAS (advanced driver assistance systems) worden in steeds meer auto’s standaard ingebouwd of zijn als optie verkrijgbaar. Van de ADAS-systemen zijn cruise control en live navigatie het meest aanwezig (resp. 96% en 78%), het vaakst gebruikt en het meest gewenst bij een volgende aankoop.

De werking van sommige systemen is niet te beïnvloeden door de berijder (emergency brake bijvoorbeeld is altijd geactiveerd). Andere systemen wel, die kan de berijder zelf aan- en uitzetten. Het blijkt dat bijna 50% van de respondenten lane departure warning en lane keeping aid weleens of altijd uitzet.

Overigens stelt 13% van de bedrijven eisen aan de aanwezigheid van bepaalde ADAS. Vooral de aanwezigheid van (adaptive) cruise control, live navigatie en emergency brake worden dan verplicht gesteld.

Het Nationaal Zakenauto Onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd onder berijders en bedrijven. De initiatiefnemers zijn vakblad Automobiel Management, RDC en VNA. De resultaten worden tijdens Driving Business op 26 september aanstaande gepresenteerd door Eric Vousten van VMS | Insight.

 

Delen via